Mar 3, 2012

Paraprojekt és újrahasznosítás - Tomato project and recycling

Tegnap nem volt iskola (bár amúgy is betegállományban van a csemete, most éppen fülgyulladásból kifolyólag), úgyhogy beindítottuk a már régóta tervezett palántázási projektet. Az újrahasznosítás jegyében az eddigi években üres joghurtos-pudingos-tejfölös-satöbbis dobozokat használtam, de mostanában kevesebb kis dobozos mindenféle fogy. Ráakadtam viszont egy olyan "zöld" ötletre, amihez olyasmi kell, ami biztos, hogy keletkezik otthon, és legjobb esetben is csak a szelektív hulladékgyűjtő papírrészlegében végzi. 
A móka kedvéért természetesen részletesen dokumentáltuk az eseményeket. A szemlélők kedvéért az egész alakos képeket aztán gondosan nem tettem be ide. :D 
Tehát, hogyan neveljünk paradicsom-paprika-bazsalikom palántákat vécépapírgurigában?

There was no school yesterday (though the kiddo has otitis and would have stayed at home anyways) so we started off the seedling project that we have been planning for some time. I've always been using empty yoghurt or dessert plastic pots to recycle but in the past couple of months we haven't eaten that much of these. Last week I came across this green idea using stuff that is present in every household and ends up in the recycling bin - well, that would be the optimal case.
For the sake of fun we documented each step of the action. For the sake of you, dear readers, I left out the full body photos, though :D 
So, here's how to grow your own seedling tomatoes/peppers/basils in toilet paper rolls :)

1. lépés / Step 1.
Az előkészületek: a hozzávalók gondos kikészítése, benti munkához a padló letakarása (igen, nálunk a nappaliban történt az eset :))
Preparations: get everything you will need ready and if you plan to work indoors, make sure to cover the floor (yes, we had the fun in the living room :))

Kellékek - Ingredients

Miből lesz a... - Let's see what we have
2. lépés / Step 2.

Mivel nem arról vagyok híres, hogy minden megjegyzek, és táblácskázni nem akartam, így gondosan megszámoztam a magokat, és ennek megfelelően a gurigákat is.
Így hát ha minden jól megy, lesz mindhárom bazsalikomból 1-1 adag, 1 díszpaprika, 2 sárga körte alakú paradicsom, 2 tigriscsíkos, és 4-4 narancssárga illetve piros koktélparadicsom. 

Since I am not a genius when it comes to remembering which seed went to which pot (:D) and didn't want to have little signs sticking out of the rolls either, I decided to number each type of seed and the rolls as well, accordingly. 
So if everything goes as planned (hehe), we will have one of each of the three kinds of basils, one pot of peppers, 2 yellow pear-shaped tomato seedlings,  2 striped tomato seedlings and 4 orange and 4 red cherry tomato seedlings.

Azonosítás - Identification
3. lépés / Step 3.

És jöhet a föld! Hogy a guriga alján ne jöjjön ki feltöltés közben, és hogy a tálca se legyen tele a kiszóródott földdel, egy pudingospohárba tettem a gurigát, és ott töltöttük meg, időnként gondosan tömörítve a földet. Így a végén egy mozdulattal biztonságosan áthelyezhető a - szintén újrahasznos - műanyag tálcákba (újkorukban krumpli, jégkrém illetve éttermi hazavivős étel lakott bennük).

To make sure the soil won't come out at the bottom of the roll I put it in a plastic pot to fill it there, occasionally compacting the soil a bit. Thus I can transfer them easily to the plastic trays that will host them. These, of course are recycled too: they used to contain  potatoes, ice cream and takeaway food.
A gyerek tölti - The kid is filling it up

Tömörítés - Compacting

Egy mozdulattal - Easy transfer

Kész a töltet - Filling's done
 4. lépés / Step 4.

Jöhetnek a magok! Csak a sorrendre kell figyelni :)
And here come the seeds! You only have to make sure to match the numbers :)

Nem egyszerű a kinyitás - Opening the sachet isn't easy

Paradicsommagok - Tomato seeds

Egy paradicsommag per guriga - One tomato seed per roll

Kicsit lenyomkodom - Pushing them a bit under ground
És kész is. Most már csak némi víz és napsütés kell. Meglátjuk, mi sül ki belőle. Folyt. köv. (reméljük :))

And that's it, the're done. All they need now is some water and sun. We'll see how it turns out :) To be continued (I hope :)).

6 comments:

  1. és hová helyzeted,milyen pozícióban van? :))) ablak elé? lefedted folpack-kal?
    megpermetezted vízzel?

    meg úgy 1000 kérdés:)

    tessen mutatni majd mindig.....

    ReplyDelete
  2. Helyzetem a kanapén. :D Na jó, szóval éppen az erkélyajtóban vannak, de ma át lesznek helyezve a gyerekszoba ablakába, ha sikerül helyet szorítani nekik (ott szoktak szeretni lenni, egyébként kb északkeleti fekvésű, mielőtt még jönne ez a kérdés :)). Folpackot nem tettem rá, mert jobban félek attól, hogy berohadnak szegények, mint hogy kiszáradnak. És igen, szoktam spricnizni :)
    És majd mutatom, főleg, ha sikeres lesz a projekt, mint két éve - akkor több, mint 30 palánta volt, és ajándékoztam őket boldog-boldogtalannak, itthon meg az erkély plafonjáig értek a koktélparadicsomok :D Most nem mertem annyit vetni :)
    Aztán te is mutasd majd a folytatást! :)

    ReplyDelete
  3. mihelyst lesz, állandóan nézem,még akkor is, ha tudom,menny idő kell nekik :))
    fólia nekem sincs, spriccelni én is,most már csak jöjjenek kifele!

    ReplyDelete
  4. Igen, én is nézem :D a bazsalikommagok már szépen lilulnak :) és igen, jöjjenek már kifele! :)))

    ReplyDelete
  5. Holnap mi is nekifogunk, meg nálunk az udvaron készül a fóliasátor, így lesz/lenne helye a palántáknak, ha kikelnének a magok!:-)

    ReplyDelete
  6. Ó, hát ha nekem kertem lenne... (akkor pláne mit kapnék :D az erkély így is folyton egy dzsungel :)) Majd lehet ám, hogy élőben is megnézem azokat a palántákat, ha arra járok rokonlátogatásilag ;))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...